torsdag 23. mai 2013

Operasjon bruke opp lyseblått og rosa garn

For noen år siden kjøpte jeg en kilo hver av rosa og lyseblått garn, babyull fra Dale. Men ikke før jeg var kommet hjem fant jeg ut at lyseblått og rosa var farger det ikke fristet å strikke med i det hele tatt, og siden da har garnet ligget et her som en frustrasjon og påminnelse om bomkjøp. Garnet i seg selv liker jeg godt, det er fargene jeg ikke er helt fornøyd med. Ikke har jeg hatt hjerte til å kaste det, og har heller ikke hatt lyst til å gi bort garn, dvs farger, jeg selv har mislikt.
Men jeg har da fått brukt noe av garnet sånn litt etter litt, og det blir da ok når ting bare blir ferdig.
Det har da blitt både kuvøse gensere og et blått og rosa bestemor-rute-tepper.

Og nå har jeg fått brukt opp litt mer lyseblått garn, og denne gangen strikket jeg et Havskumteppe til mitt nyfødte barnebarn. Teppet ble ferdig dagen før han ble født. Og denne gangen var det mer koselig å strikke med denne fargen, kanskje fordi jeg hadde noen spesielle å gi det til, uansett om fargen var aldri så mye lyseblå. :) Dessuten hadde de allerede fått to tepper i ønsket farger, så da gjorde det liksom ikke noe at det kom en litt mindre fin farge i tillegg. :) Og Havskum mønsteret er ganske fint, synes jeg. Tenker jeg skal strikke et rosa Havskumteppe også, som kan få ligge på vent til det dukker opp en passelig mottaker.
Det nederste bildet har den rette fargen.Mønster: Havskum. Det finnes utallige variasjoner å finne rundt på nettet.
Garn: Dale Babyull
Pinner: Nr.4
Vekt: 201 gram

Men slik strikket jeg mønsteret:

Legg opp 144 masker, da er de 4 første og 4 siste maskene kantmasker, hvor det strikkes riller hele veien. (Det strikkes rett på begge sider)

Hver mønster rapport består av 17 masker, så det er bare å legge til og trekke fra ettersom hvor stort eller lite teppe du vil ha.

Begynn med å strikke 4 riller, dvs 8 pinner/ganger frem og tilbake.
1. rad: 4 rette (som er kantmasker), 2 rett sammen 3ganger, *kast, 1 rett, kast, 1 rett, kast, 1 rett, kast, 1 rett, kast, 1 rett, kast, 2 rett sammen 6 ganger* Gjenta fra *til* til det er 10 masker igjen. 2 rett sammen 3 ganger, 4 rett (er kantmasker).
2. rad: Strikk alle maskene rett.
3. rad: Strikk alle maskene rett.
4. rad: Strikk alle maskene vrangt.

Gjenta omg 1-4 så langt du vil ha teppet.
Avslutt med 4 riller, dvs 8 ganger frem og tilbake.
Vask teppet, og blokk det  i fasong til slutt
---------------

10.februar 2015
Jeg takker for alle tilbakemeldinger jeg har fått til dette innlegget, det er hyggelig at så mange har lyst til å prøve seg på dette teppet. 
Men fra og med i dag, kommer jeg ikke lenger til å svare på kommentarer til dette innlegget, da det begynner å bli et gammelt innlegg. Teppene er strikket og gitt bort for lengst. For meg fungerte mønsteret, og det har stemt de gangene jeg har brukt det. Er det noe dere lurer på, ber jeg dere søke rundt på nettet, det finnes haugevis av lignende oppskrifter. Selv er jeg ingen proff oppskriftlager, jeg har bare skrevet ned det jeg gjorde da jeg strikket teppet, og det fungerte for meg, og mønsteret har stemt helt de gangene har strikket teppene. Finner dere ikke ut av det, ber jeg dere heller velge et annet mønster dere kan bruke som er bedre forklart enn mitt. :)

27 kommentarer:

 1. Tillykke med barnebarnet.
  Børnebørn er livets dessert!
  Tæppet er bare så smukt, det har de værs'go at blive rigtig glade for. Jeg kan forresten rigtig godt lide farven!

  SvarSlett
 2. Gratulerer med barnebarnet. Han får en god bestemor!!!!!!! Teppet er så fint. Har strikket et slikt og gitt bort. Alle blir glad i det teppet!! Lykke til med å få brukt opp resten av garnet..... God helg!!

  SvarSlett
 3. Så enkelt og vakkert i havskummønster! Veldig fint. Gratulerer med barnebarnet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Harfunnet dette mønstetet nå og du skriver det er lett. Sliter litt. Kast er vel å lage en maske. Får ikke mønstetet til

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Hei! Prøver med på havbølge-mønster for første gang, og er generelt litt ny i strikkeverden. Når du skriver rad-mener du frem og tilbake, eller én vei?
  Jeg fikk det heller ikke til å bli 10m igjen på slutten, og satt igjen med 15m istedet...hmm..

  SvarSlett
 7. Hei! Mønsteret er enkelt å huske og strikke, men jeg ender med et minkende antall masker for hver gang jeg strikker rillen der vi trekker sammen masker. Avslutningen blir ikke rett. Jeg har nå strikket og tatt opp, strikket og tatt opp, men får det ikke til. Er i ferd med å gi opp hele prosjektet, men har ikke lyst. Hva gjør jeg galt. Blir tullete.

  SvarSlett
  Svar
  1. Med første rad mener jeg første pinne, andre rad, andre pinne osv. :)

   Jeg vet dessverre ikke hva du gjør galt, men mønsteret skal stemme. Har du husket alle kastene?

   Slett
 8. Dette var et nydelig teppe og fargen var også pen.
  Liker dette veldig godt.

  SvarSlett
 9. Flott teppe som jeg skal prøve meg på nå som mitt første strikkeprosjekt :-)
  I rad 4 der alle maskene skal være vrang, skal de 4 første og siste siste maskene strikkes rett eller vrangt her? ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. De første og siste maskene strikkes rett som vanlig. :)

   Slett
 10. Hei! Aldeles nydelig teppe! Jeg er imidlertid enig i det et par andre har skrevet før meg. Det må være noe feil i oppskriften. Litt enkel matematikk: Hvis man legger opp 144 masker og trekker fra 4 masker til rillekant i hver side, samt 6 masker i begynnelsen og slutten av hver pinne (2 m rett sammen 3 ganger), så får man 124. Dette tallet skal kunne deles med 17, som er rapportlengde) og gi et heltall for at mønsteret skal gå opp, men det gjør det ikke.. Maskeantallet blir også mindre for hver pinne. Man skal lage 6 kast per rapport, og 2 m rett sammen 6 ganger går opp i opp. Men I TILLEGG til dette skal man jo strikke 2 m rett sammen 3 ganger i begynnelsen og slutten av hver pinne.. Dette vil si at man faktisk mister 6 masker per pinne.. En løsning er å gå rett fra 4 masker til rillekant og rett på 1 kast, 1 rett osv, uten å strikke 2 m rett sammen i begynnelsen og slutten av hver pinne. Da beholder man maskeantallet, og mønsteret går opp. Var det dette som var tenkt i oppskriften? :)

  SvarSlett
 11. Nå har har jeg lagt opp 144 masker og strikket slik mønsteret sier, og det stemmer.

  Kort fortalt:
  4 rette (kantmasker og vil etterhvert vises som rillestrikk på teppet)
  2 rette sammen 3 ganger
  *Deretter en blanding av 6 kast og 5 rette masker
  2 rette sammen 6 ganger*
  gjenta fra * til* til det 10 masker igjen.
  2 rette sammen 3 ganger
  4 rett (Kantmasker)

  Forsøk å lese mønsteret en gang til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror kanskje forvirringen her ligger i at etter å ha gjentatt fra * til * 7 ganger, så har man 15 masker igjen, ikke 10.

   De fleste har kanskje ikke tenkt at en skal fortsette fra * med en blanding av 6 kast og 5 rette masker til det gjenstår 10 masker :)

   Et vakkert teppe, og gleder meg til å prøve ut denne oppskriften :-) Takk skal du ha!

   Slett
  2. Har du brukt samme maskeantall som meg, skal det stemme med 10 masker igjen til slutt. Mønsteret skal stemme. :)

   Slett
 12. Kantmaskene skal alltid strikkes rett.

  SvarSlett
 13. Bare en liten ting til. Mitt teppe ble som dere ser, ganske så rett i kantene. Det ble ikke smalere og smalere. Det ble som det ble på bildet, ved å bruke oppskrifen som beskrevet over her. Jeg vil også få presisere at jeg er ingen proff oppskrift lager, jeg har kun delt med dere den oppskriften jeg har brukte da jeg strikket mitt teppe. Trenger dere noe mere avansert hjelp eller andre oppsrkifter, ber jeg dere søke rundt på nettet. Jeg har kun brukt denne ene enkle oppskriften, og den fungerte for meg, de to gangene jeg strikket babytepper etter akkurat denne oppskriften.

  Vil dere lage teppet større eller mindre, tar dere utgangspunkt i de maskene som er mellon * og * som er 6 kast + 5 rette + 2 rette sammen 6 ganger, altså 6 masker ( eller 5 masker + 12 om du vil) = 17 masker, og trekker fra/ legger til uten å blande inn kantmasker eller det som står utenfor *til*

  SvarSlett
 14. Hei. Jeg holder på med teppe nå og får det ikke til.
  Kan du hjelpe meg?
  Jeg la opp 144 masker. Jeg har strikket de 10 første maskene og begynt på mønsteret, men står igjen med 14 masker til slutt.. Når jeg regner på det ser jeg at 144 -10 masker, -10 masker til (til slutt) blir 124 masker, og kan ikke deles på 17. Hva gjør jeg feil?
  I mønsteret har jeg 6 kast og strikker 6 masker sammen, det går opp i opp og blir 17 masker. Jeg lurer også på hva jeg skal gjøre de neste rundene når jeg har strikket 2 sm 3 gr i 1. pinne. da vil jeg jo mangle masker?

  SvarSlett
 15. Hei, jeg som er anonym over, og jeg har nå fått til teppe!
  Jeg fant ut at mønsteret ikke går opp i 17, ig at de siste 5 maskene (før de siste 10) var de maskene som skulle ha 6 kast. Slik som i begynnelsen av mønsteret. Disse kastene gjør opp for de som blir strikket sammen i begynnelsen og slutten av omgangen. Jeg tok dette litt sent, men ser at jeg ikke var den eneste. Altså: fortsett i mønster, selv om det ikke går opp på slutten av pinnen! Da funket det:)

  SvarSlett
 16. Jo mønsteret går opp.. Det er bare de 8 rette maskene, 4 i begynnelsen og 4 i slutten som ikke teller som en del av mønsteret..144-8=136. 136 delt på 17=8, så det vil si at en "opp bølge" og en "ned bølge" blir 17masker og du gjentar da dette 8 ganger.

  Jeg er snart ferdig med mitt teppe og det går opp. Første pinne strikkes slik: 4 rette, 2 sammen 3 ganger (nå har du "brukt opp" 10 masker)
  fortsett med ett kaste, en rett, ett kast osv. (totalt 6kast og 5rette) 2 sammen 6 ganger (med kastene, de rette maskene imellom og de du strikker sammen har du nå 17masker kun med disse) gjenta kast, rett osv og å strikke sammen til du har igjen de siste 10 maskene = 2 sammen 3 ganger og 4 rette..

  2 omganger rett og en omgang vrangstrikk og så begynner du på nytt.. En enkel oppskrift som funker og som er veldig enkel

  SvarSlett
 17. Hei! :-)
  Jeg lurte på om du hadde noen mål på dette teppet med de antall mønsterrapportene som du har brukt etter denne oppskriften? Tenkte mest på bredden, da lengen kan reguleres etterhvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har dessverre ikke det, teppene er forlengst gitt bort.

   Bredden kan du variere ut fra garntykkelse, og evt også hvor mange ganger du velger å gjenta selve mønsterrapporten på 17 masker. Du kan evt strikke en prøvelapp og prøve å regne ut fra det. :)

   Slett
 18. Hei Var det bra det garnet du strikket havskums teppe av. Kan du anbefale det garnet?

  SvarSlett